Thursday, December 6, 2007

Bukti Tiada Pembersihan Etnik

Pembersihan etnik kaum India sebagai karut

Utusan

KUALA LUMPUR 5 Dis. – Seorang pensyarah kanan Jabatan Pengajian India di Universiti Malaya hari ini menganggap tuduhan pemimpin Hindu Rights Action Force (Hindraf), P. Uthayakumar bahawa kerajaan Malaysia melakukan pembersihan etnik kaum India sebagai karut.

G. Sivapalan berkata, adalah tidak benar bahawa kuil Hindu dimusnahkan pada setiap tiga minggu di negara ini sambil menambah kata bahawa jika perkara itu berlaku kuil-kuil Hindu tidak lagi wujud dalam tempoh lima tahun.

Merujuk kepada pencerobohan Kuil Mariamman di Padang Jawa, Shah Alam, bulan lepas, beliau berkata, perkara itu seharusnya diusul kepada Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu dan Sikh Malaysia (MCCBCHST) serta Hindu Sangam Malaysia.

Sambil menyambut baik usaha-usaha yang dilakukan Biro Pendidikan MIC yang diketuai Prof. Datuk Dr. T. Marimuthu, Sivapalan berkata, masih banyak ruang boleh dilakukan untuk membantu kaum India yang layak...(berita lanjut)
_______________________________________

Kenyataan G. Sivapalan ada kebenarannya kerana jika pihak berkuasa tempatan melakukan pemusnahan kuil secara bersistematik sudah tentunya masyarakat India sudah tidak mempunyai tempat beribadat pada waktu sekarang. Dakwaan pemimpin HINDRAF merupakan satu tomahan karut lagi merepek. Hanya orang yang mempunyai kepentingan diri dan gila hanya sanggup menuduh pihak lain tanpa mengemukakan tuduhan yang berasas.

No comments: